Welcome to Our Website

Borsa’da ibre tersine dönecek. Hazır olun bir anda olacak

Borsa İstanbul’da son günlerde yaşanan düşüşle birlikte 10 bin puanın altı görüldü. Borsa İstanbul hakkında açıklamalarda bulunan ekonomist Atilla Yeşilada, borsada tarihi yükselişlerin yaşanacağını öngörüsünde bulundu. Yeşilada, yatırımcılara bu yükselişler için tarih uyarısında bulunurken, atılması gereken adımları sıraladı.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından gerçekleştirilen faiz indirimi, pandemi sonrasında gelişmiş piyasalarda bir ilk olarak kaydedilirken, Yeşilada, bu indirim kararının ardından Fed’in de yeni adımlar atacağını ifade etti. Ayrıca, alınan kararların Türkiye ekonomisine etkilerine dikkat çekti.

‘SERT RALLİLER YAŞANACAK’

Atilla Yeşilada, euro ve dolar faiz indirimlerinin ardından gelişmekte olan piyasalara büyük bir sermaye akışı yaşanacağını belirtti.

Türkiye’ye gelecek sermayenin büyük bir kısmının borsa aracılığıyla gerçekleşeceğini vurgulayan Yeşilada, bu nedenle Borsa İstanbul’da çok sert rallilerin yaşanacağını öngördü.

Atilla Yeşilada’nın borsa yatırımcılarına yönelik uyarıları şöyle:

Avrupa Merkez Bankası faiz indirerek pandemi sonrası başlayan parasal sıkılaşma döneminin resmen sona erdiğini duyurdu. Japonya Merkez Bankası ise faiz artıracak, ancak bu onlar için bir istisna olarak kalıyor. Şimdi sıra ABD Merkez Bankası (Fed) ve İngiltere’de.

Avrupa, son 3 aydır faiz indireceğini belirtiyordu. Normal koşullarda, bu durumun fiyatlanmış olması beklenir, ancak genellikle ya parasal sıkılaşma ya da gevşeme yaşanır. Fed, faiz indirmeye başladığında, genellikle 2 yıl boyunca bu yönde hareket edeceği düşünülür. Bu nedenle, Avrupa Merkez Bankası için bu durumun geçerli olabileceğini söylemek zor.

Şu an için sadece bir faiz indirimleri gerçekleştirdiler. Ancak, enflasyon ve ücret verilerinde beklenmedik bir gelişme olması durumunda bu indirimlere ara verebilirler. Piyasa, yıl sonuna kadar 2 faiz indirimi daha bekliyor.

Fed’in ne zaman faiz indireceği sorusu belirsiz. ABD ekonomisinde soğuma işaretleri var ancak bunlar çok küçük.

Bu yüzden, Fed’in Kasım ve Aralık aylarından önce faiz indireceğini düşünmüyorum. 2025 yılında da piyasaların beklentisinden daha aşağısında indirim yapacağını öngörüyorum.

“TÜRKİYE’YE MİLYARLARCA DOLAR GELECEK”

Birisi başladı, diğeri de onu takip edecek. Ne zaman ve nasıl takip edecekleri tartışılabilir ancak tartışmasız bir gerçek var ki, Fed ve Avrupa Merkez Bankası faiz indirimine başladığında bu her zaman gelişmekte olan ülkelere yarar.

Dolar ve euronun cazibesi azalacağından para Türkiye gibi ülkelere akacaktır. Örneğin, 2025 sonuna kadar Avrupa Merkez Bankası 4, Fed ise 6 kere faiz indirirse, bu ortamda gelişen piyasalara ciddi sermaye girişi olacaktır.

“Bize ne bundan?” diyebilirsiniz ama yanılıyorsunuz. Bu durumda hemen dolar kredisi alabilir veya eurobondlara yönelebilirsiniz. Çünkü Türkiye’deki dolar kredilerinin faiz oranları düşecektir.

Türk eurobondları şu anda Mehmet Şimşek’in yönetimindeki ekonomi politikasını fiyatladı, ancak faiz oranları iki aşamadan oluşur.

Birincisi Türkiye’ye özgü riskler, ikincisi ise dolar ve Euro faizlerinden oluşan baz faiz oranlarıdır.

YÜZDE 50 KAR EDECEKLER

Türkiye’de dövizin yükseliş hikayesi sona erdi. Artık kur tarafında bazı artışlar olsa da, görünüşe göre Türk lirası reel olarak değer kazanmaya devam edecek.

Bu nedenle yılın sonlarına doğru gerçekleşecek faiz indirimleriyle birlikte dolar ve eurodan kaçışlar yaşanacak, bu da gelişmekte olan ülkelere milyarlarca dolarlık bir sermaye girişine yol açacak.

Türkiye’ye yapılan yatırımların bir kısmı uzun vadeli olarak planlansa da, başlangıçta getirinin büyük kısmı Borsa İstanbul’a yönelecek. Bu nedenle özellikle BIST30’daki şirketlerin hisseleri büyük oranda değer kazanacak.

Kurumsal şirketlere yatırım yapanlar, gelecek yıl bu zamanlarda dolar bazında %40-50 arası bir kar elde edecekler. Böylesine bir getiri, dünya genelinde sunulabilecek bir getiri değil.

Not: Haberde yer alan değerlendirmeler yatırım kapsamında değildir. Haberimizde kesinlikle yatırım tavsiyesi verilmemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir